ESTIMATION OF ASCORBIC ACID IN SOME VEGETABLES AND FRUITS WITH A PLANTER IN THE CITY OF ZLITEN
Keywords:
Titration, Iodine Solution, Ascorbic Acid, Vitamin CAbstract
This research was conducted to estimate ascorbic for samples of local fruits and vegetables in the city of Zliten where 8 samples of fruits were collected namely (guava- sour orange – sweet orange -navel orange -blood orange – Kenyan orange – chevci orange – lemon) ) also eight samples of vegetables were collected which are (lettuce – parsley – watercress – tomatoes – cucumber -Red hot pepper – green hot pepper – red chili pepper) , and the vitamin was estimated by titration using a standard iodine solution where the highest value for ascorbic acid in the fruit sample was the blood orange sample (79.258g/100ml) and the lowest value of ascorbic acid was in the sour orange and Kenyan orange samples (11.44g/100ml) the highest vegetables was in the green hot pepper sample (61.64g/100ml) and the lowest value of the acid was in the red chili popper sample (9.687g/100ml).
References
ك. الحناوي، معجم مصطلحات علم الأحياء: نبات حيوان تصنيف وراثة، المكتبة الأكاديمية، القاهرة،1987، ص 535.
أ.صياغ، كيف نفحص وجود فيتامين سي في الغذاء، معهد دافيدسون، الجناح التربوي لمعهد وايزمان للعلوم، 2018.
وراء كل دواء عظيم عالم عظيم، صحة الإنسان ألبرت ناجير ابولت، 2023،Yong minds Frontiers For، https://kids.frontiersin.org/ar/articles/10.3389/frym.2020.00019-ar.
ر. د. عباس، حمض الأسكوربيك (فيتامين ج) أهم المعلومات،https://www.webteb.com،2020.
ر. اسليم، ماهي الفيتامينات وماهي وظيفتها، البيان الصحي، دبي، 2020.
"فيتامين سي: فوائده ومصادره وجرعته اليومية الموصى بها | الطبي، " الطبيAvailable: https://altibbi.com.
I. Elgailani , M. Elkareem , E. Adam, A. Alghamdi, ''Comparison of Tow Methods for The Determination of Vitamin C (Ascorbic Acid) in some Fruits,'' Department of Chemistry, Faculty of Sciences and Arts at Baljurashi, Albaha University, Albaha, Saudi Arabia, American Journal of Chemistry, vol. 2, no. 1, 2017.
م. سليمان، م. سعد، "تحديد محتوى فيتامين ج (حمض الأسكوربيك ) في عينات مختلفة من الفواكه والخضروات بطريقة القياس الطيفي، " المجلة الليبية العالمية، 2022.
ع. بشلوع، "تركيز فيتامين (ج) في عينات من الفواكه والخضروات بالطريقة الحجمية،" قسم الكيمياء، كلية التربية طرابلس، جامعة طرابلس، طرابلس، ليبيا، 2022.
م. حيدر، "دراسة فيتامين C)) والمواد الصلبة الذائبة والحموضة في ثمار أهم الحمضيات في الساحل السوري،" مجلة جامعة تشرين للدراسات والبحوث العلمية، سلسة العلوم الزراعية، المجلد 26، العدد 1، 2004.
إ. مدريد، فيتامين سي: 6 أشكال مختلفة فوائدها وكيفية استخدمها، 2020.
ر. إشكورفوا ، س. حريبش، " تقدير فيتامين سي في عينات من أصناف البرتقال والليمون بالطريقة الحجمية،" قسم الكيمياء، كلية الآداب والعلوم، جامعة المرقب، العدد 11، 2017.
ع. الأجطل، ف . محمد، م . الباقرمي، " تأثير درجة الحرارة على حمض الأسكوربيك (فيتامين C) في عصير الفواكه المباعة في الأسواق المحلية،" قسم الكيمياء، كلية العلوم، جامعة مصراته، مجلة البحوث الاكاديمية، العدد 12، 2018.
إ. شلفوح، م. عامر، م. الباقرمي، " دراسة ثباتيه حمض الأسكوربيك في محاليله المائية،" قسم الكيمياء، كلية العلوم، جامعة مصراته، العدد 9، 2019.
ع. الخراز، ه. محمد، م. ساسي، " تقدير فيتامين C في بعض الفواكه المحلية الطازجة،" قسم الكيمياء، كلية العلوم، جامعة مصراته، العدد الثامن، 2019.
A. Opatrick, ''Determination of Variation of Vitamin C Content of some Fruits and Vegetables Consumed in Ugbokolo After prolonged Storage IOSR,'' Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology (IOSP-JESTFT) 2016.
Q. Mohmmed ,W. Hamad , ''Spetrophotometric Determination of Total Vitamin C In Some Fruits And Vegetables At Koya Area- Kurdistan Region,'' Journal Of Kirkuk University- Scientific Studies, Iraq, vol. 4, no. 2, 2009.
Tee, Esiong, ''Determination of Vitamin C in Fresh Fruits and Vegetables Using the Dye-titration and Microfluorometric Methods,'' Journal Pertanika, 1988.
I. Elgailani , M. Elkareem, E. Noh, O. Adam, A. Elghamdi, "Comparison of Two Methods for The Determination of Vitamin C (Ascorbic Acid) in some Fruits," Department of Chemistry, Faculty of Sciences and Arts Baljurashi, Alpaha Uniuversity , Albaha, Saudi Arabia, American Journal of Chemistry, vol. 2, no.1, pp. 1-7, 2017.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Journal of Basic Sciences

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.