Recent Trends in The Libyan Fish Resources Compared to The Countries of The Maghreb
DOI:
https://doi.org/10.59743/jmset.v6i2.39Keywords:
Libyan fisheries, The Maghreb, Production, Exports and imports, Food securityAbstract
Fish resources are the most important source of animal protein and its rational exploitation is a strategic goal in achieving food security in many countries. This study compared the current situation of fish production, both marine fisheries and aquaculture in Libya with the rest of the Maghreb countries during the period from 2005 to 2015. The study targeted four countries in addition to Libya, namely Tunisia, Algeria, Morocco, and Mauritania, where the production of these countries together represented 51.6% of the total fish production in the Arab world for the year 2015. The marine fisheries sector is the main contributor to fish production in Libya. It was noted in this study that fish production from capture fisheries in Libya increased from 27 thousand tons at the end of 2005 to 47 thousand tons by the end of 2010, then took a sharp descending trend to decrease to 3.5 thousand tons by the end of 2015, with a contribution that did not exceed 0.17% of the total fish production in the Maghreb. This sharp decline is mainly related to the mismanagement of the fishing sector, unlike the rest of the Maghreb countries, which kept increasing its captured fish production during the same study period to reach 644.33, 137.00, 117.46 and 100.12 thousand tons in Mauritania, Morocco, Tunisia, and Algeria, respectively. From 2005 to 2010, the levels of growth of fish production from aquaculture varied in all countries of the Maghreb except Mauritania. Between 2010 to 2015, Libyan aquaculture production clearly decreased from 0.35 thousand tons per year to levels that may be negligible, mainly due to the lack of specialized competencies to manage this sector as required. Libya, Tunisia, and Algeria are all facing a deficit in local production for consumption needed was estimated at -571, -570, and -29 respectively. This deficit in local production in these countries was covered by increasing the volume of imports. While Morocco and Mauritania have achieved a surplus of domestic fish production, which was estimated at 565.03 and 527.37 thousand tons in 2015. This led to a surplus of their production in exports.
References
أولاً: المراجع باللغة العربية
احمد، عبد الجبار سعيد؛ الذوادي، مصطفى خليفة (2015). دور الثروة البحرية في الاقتصاد الوطني كأحد البدائل للنفط. مجلة العلوم والتقنية، 4: 76–96.
الخمسي، ر. م. (2008). الاستزراع السمكي في ليبيا ودوره في تنمية الثروة السمكية. الهيئة الوطنية للبحث العلمي، بنغازي، ليبيا.
القعود، ا. ا. (2006). ورقة عمل قطرية حول مستقبل الزراعة المائية في ليبيا. ورشة عمل حول النظم المطورة لزيادة انتاج المزارع السمكية, 10-12سبتمبر، القاهرة، مصر.
المنظمة العربية للتنمية الزراعية (2017). الاستراتيجية العربية لتربية الاحياء المائية 2017 – 2037. منشورات جامعة الدول العربية.
المنظمة العربية للتنمية الزراعية (2015). الإحصاءات السمكية، المجلد 9.ت، الخرطوم، السودان.
الهيئة العامة للثروة البحرية (2008). تقرير عن حالة المصائد والاستزراع السمكي في ليبيا. منشورات الهيئة العامة للثروة البحرية، طرابلس، ليبيا.
بوعروشه، م.؛ الصلاي، و ع. ا. (2008). دراسة استطلاعية لواقع الاستثمار في الزراعة السمكية على سواحل الجبل الأخضر في ليبيا. مجلة المختار العلوم، 25: 24–91.
بوعروشه، م.؛ اسحيب، خ.؛ السلام، و ا. ع. (2020). قياس تطور بعض المؤشرات الاقتصادية المتعلقة بالموارد السمكية في ليبيا. مجلة علوم البحار والتقنيات البيئية، 6(1): 44–64.
حدود، ض. (1996). دراسة بيئية لبحيرة عين الغزالة ومدى ملاءمتها للزراعة المائية. ندوة حول الزراعة المائية "الواقع والآفاق"، بالفترة 23–25 نوفمبر، سرت، ليبيا.
عبد الحميد، محمد ليمين (2013). مراجعة وطنية حول فواقد ما بعد حصاد السمك في الجمهورية الإسلامية الموريتانية. المؤتمر الإقليمي حول الأمن الغذائي وتوليد الدخل من خلال خفض الفواقد والمهدر في مصايد الأسماك، بالفترة 15-17 ديسمبر، نواكشوط، موريتانيا.
قواطي، يوسف (2013). مقاربة استراتيجية لإدارة المصيد العرضي وخفض المصايد المرتجعة في المملكة المغربية. المؤتمر الإقليمي حول الأمن الغذائي وتوليد الدخل من خلال خفض الفواقد والمهدر في مصايد الأسماك، بالفترة 15-17 ديسمبر، نواكشوط، موريتانيا.
لعيرج، عوض بالقاسم (2007). دراسة اقتصادية انتاج واستهلاك الأسماك في ليبيا، رسالة دكتوراه، كلية الزراعة، جامعة الإسكندرية، الإسكندرية، مصر.
محمد، م.؛ يوسف، أ.؛ على، ا. (2013). تقدير دالة الطلب على الأسماك في ليبيا خلال الفترة (1990 – 2013). المؤتمر الأول للاقتصاديين الزراعيين، بالفترة 15-16 نوفمبر، جامعة عمر المختار، البيضاء، ليبيا.
منصور، ف. أ. ا. (2019). الإنتاج السمكي ودوره في تحقيق الأمن الغذائي العربي. مجلة كليات التربية، (15): 292–312.
ثانياً: المراجع باللغة الإنجليزية
Abuarosha M.A. (2013). Drivers and obstacles of agriculture development in Libya: Case study: Marine aquaculture, Ph.D. Sheffield Hallam University, UK.
Arvanitoyannis I.S., and Kassaveti A. (2008). Fish industry waste: treatments, environmental impacts, current and potential uses. International Journal of Food Science & Technology, 43(4):726-745.
Dickson M., Nasr-Allah A., Kenawy D., and Kruijssen F. (2016). Increasing fish farm profitability through aquaculture best management practice training in Egypt. Aquaculture, 465: 172-178.
FAO (2015). National Aquaculture Sector Overview Libya. FAO, Rome, Italy, pp. 41.
FAO (2018). The State of World Fisheries and Aquaculture 2018. Meeting the sustainable development goals. FAO.
Filogh A. (2019). Libya Fishing Industry. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 5(1):16-26.
Halouani G., Lasram F.B.R., Khalfallah M., Zeller D., and Pauly D. (2015). Reconstruction of Marine fisheries catches for Tunisia (1950-2010). UBC Fisheries Center: Working Paper Series, 2015:1-12.
Khalfallah M., Belhabib D., Zeller D., and Pauly V. (2015). Reconstruction of marine fisheries catches for Libya (1950-2010). Available online at: [https://research-repository.uwa.edu.au/en/pub-lications/reconstruction-of-marine-fisheries-catches-for-libya-1950-2010].
Kleih U., Linton J., Marr A., Mactaggart M., Naziri D., and Orchard J.E. (2013). Financial services for small and medium-scale aquaculture and fisheries producers. Marine Policy, 37: 106-114.
Lamboeuf M. (2000). Artisanal fisheries in Libya: census of fishing vessels and inventory of artisanal fishery métiers. FAO.
Milanese M., Sarà A., Manconi R., Abdalla A.B., and Pronzato R. (2008). Commercial sponge fishing in Libya: Historical records, present status and perspectives. Fisheries Research, 89(1): 90-96.
Sadek S. (2000). Sea bream culture in Egypt; status, constraints and potential. Fish Physiology and Biochemistry, 22(2): 171-178.
Tacon A.G., and Metian M. (2013). Fish matters: importance of aquatic foods in human nutrition and global food supply. Reviews in Fisheries Science, 21(1): 22-38.
Vladau V., Bud I., and Stefan R. (2008). Nutritive value of fish meat comparative to some animals’ meat. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Animal Science and Biotechnologies, 65(1-2).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Journal of Marine Sciences and Environmental Technologies
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.