تأثير نظافة الجزارين علي الجودة الميكروبيولوجية للحم الابقار المفروم مع الإشارة إلى ميكروب الاشريشية القولونية و157 : هـ7

المؤلفون

  • عيادة ضو محمد محمد كلية التقنية طبية – جامعة بني وليد , ليبيا

DOI:

https://doi.org/10.59743/aujas.v6i2.738

الكلمات المفتاحية:

الجودة الميكروبيولوجية، لحم الابقار المفروم، نظافة الجزارين و الاشريشية القولونية و157 : هـ7

الملخص

الهدف من هذه الدراسة هو تقدير الجودة المكروبيولوجية للحم الابقار المفروم ومدى ثأئرها بالنظافة الشخصية للجزارين وأسواق بيع اللحوم . الطريقة: جمعت 140 عينة لحم بقر مفروم من أماكن مختلفة ضمت مجازر اللحوم وبعض الأسواق في مدينة الاسكندرية , مصر,  وتم فحصها لتقدير الجودة المكروبيولوجية وميكروب القولون البرازي و157 : هـ7. النتائج: حسب نظافة أماكن الجزارين كانت نسبة اللحم الغير مستوفي الشروط متساوية 25% في أماكن الجزارين النظيفة والغير نظيفة حسب تعداد البكتيريا الهوائي وتعداد البكتيريا القولونية الكلي, بينما تأثرت اللحوم المفرومة وتلوثها بالاشريشية القولونية بمستوى النظافة. من إجمالي 140 عينة لم يكن هناك عينة موجبة للاشريشية  القولونية و157 : هـ7. المستخلص: إن النظافة الشخصية للجزارين وأماكن عملهم تؤثر بشكل مباشر علي الجودة الميكروبيولوجية للحم المفروم فيصبح غير ملائم لتناوله وله تأثير ضار للاستخدام البشري.

المراجع

Doyle MP, Ferson S, Hancock DD, Levine MM, Paoli G, Peterson BJ, Sofos JN, Sumner SS. Escherichia coli O157: H7 in Ground Beef; Review of a Draft Risk Assessment. Institute of Medicine of the National Academies.. 2002.

Honikel, K.O.2004. Minced Meats. In: Jensen WK, editors. Encyclopedia of Meat Sciences; Elsevier: New York. DOI: https://doi.org/10.1016/B0-12-464970-X/00163-X

Fernandes R. 1. Chilled and Frozen Raw Meat, Poultry and their Products. In Microbiology Handbook 2009 Nov 23 (pp. 1-52). [Internet]. Available from: http://www.rsc.org/ebooks/archive/free/BK9781905224661/BK9781905224661-00001.pdf. [Accessed 2013 June 12] DOI: https://doi.org/10.1039/9781847559821-00001

Hobbs, B.C. and Roberts, D. 1993. Food poisoning and food hygiene. 6th ed. Edward Arnold, London Boston,:163.

FEATHERSTONE S. Food hygiene: not for sissies. South African food review. 2003;30(9):47-9.

Ray B. Microbial stress response in the food environment. “Fundamental Food Microbiology”.

Ismail K, Belma D. Microbiological investigations on some of the commercial frozen meat in Izmir. Turk. Elec. J. of Biotech. 2002;35:18-23.

Halley AW, Dutka BJ, editors. Bacterial indicators/health hazards associated with water. ASTM International; 1977. DOI: https://doi.org/10.1520/STP635-EB

Bell RG. Distribution and sources of microbial contamination on beef carcasses. Journal of Applied Microbiology. 1997 Mar;82(3):292-300.

Fontaine RE, ARNON S, Martin WT, VERNON JR TM, GANGAROSA EJ, FARMER III JJ, MORAN AB, SILLIKER JH, Decker DL. Raw hamburger: an interstate common source of human salmonellosis. American Journal of Epidemiology. 1978 Jan 1;107(1):36-45. DOI: https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a112505

Fantelli K, Stephan R. Prevalence and characteristics of shigatoxin-producing Escherichia coli and Listeria monocytogenes strains isolated from minced meat in Switzerland. International Journal of Food Microbiology. 2001 Oct 22;70(1-2):63-9. DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-1605(01)00515-3

Mohamed AD. THE MICROBIOLOGICAL STUDY OF MINCED MEAT IN SOME MARKETS IN ALEXANDRIA WITH REFERENCE TO ESCHERICHIA COLI O157 H: 7. International Journal of Research-GRANTHAALAYAH. 2017 Sep 30;5(9):26-35. DOI: https://doi.org/10.29121/granthaalayah.v5.i9.2017.2194

Egyptian organization for standardization and quality control (EOS). 2004 .Egyptian standards fresh meat, Egypt, E.S 4334, [Internet]. Available from; http://www.eos.org.eg/public/ar-eg/, [Accessed 2013 May 13].

Egyptian organization for standardization and quality control (EOS). 2005. Egyptian standards frozen meat, Egypt, E.S 1522, [Internet]. Available from; http://www.eos.org.eg/public/ar-eg/, [Accessed 2013 May 13].

Gill CO, Deslandes B, Rahn K, Houde A, Bryant J. Evaluation of the hygienic performances of the processes for beef carcass dressing at 10 packing plants. Journal of Applied Microbiology. 1998 Jun 1;84(6):1050-8. DOI: https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1998.00441.x

Haileselassie M, Taddele H, Adhana K, Kalayou S. Food safety knowledge and practices of abattoir and butchery shops and the microbial profile of meat in Mekelle City, Ethiopia. Asian Pacific journal of tropical biomedicine. 2013 May 1;3(5):407-12. DOI: https://doi.org/10.1016/S2221-1691(13)60085-4

International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF), Microorganisms in Foods 2. Sampling for microbiological analysis: Principles and specific applications, [Internet], Available from: http://www.icmsf.org/pdf/icmsf2.pdf [accessed 2013 May 5].

Attala OA, Kassem GM. Effect of Good Manufacturing Practices (GMPs) application on the bacteriological status of butcher’s area in small scale meat processing plant. Global Veterinaria. 2011;7(2):123-8.Bell ,R.G. 1997.Distribution and sources of microbial contamination on beef carcasses. J Appl Microbial 82: 292-300. DOI: https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1997.00356.x

Muinde OK, Kuria E. Hygienic and sanitary practices of vendors of street foods in Nairobi, Kenya. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development. 2005;5(1). DOI: https://doi.org/10.18697/ajfand.8.1060

Nel S, Lues JF, Buys EM, Venter P. The personal and general hygiene practices in the deboning room of a high throughput red meat abattoir. Food control. 2004 Oct 1;15(7):571-8. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2003.09.004

Roberts HA, de Jager L. Current meat-related waste disposal practices of free state red-meat abattoirs, South Africa. WIT Transactions on Ecology and the Environment. 2004 Aug 23;78.

التنزيلات

منشور

30-06-2021

كيفية الاقتباس

محمد ع. ض. م. (2021). تأثير نظافة الجزارين علي الجودة الميكروبيولوجية للحم الابقار المفروم مع الإشارة إلى ميكروب الاشريشية القولونية و157 : هـ7. مجلة الجامعة الأسمرية, 6(2), 50–59. https://doi.org/10.59743/aujas.v6i2.738