Study Some Evidences about of The Bottled Water in Misurata City, Libya

Authors

  • Milad A. Shalouf Department of Nutrition, Faculty of Medical Technology, Misurata city, Libya.
  • Ahmed M. Abdulah Department of Nutrition, Faculty of Medical Technology, Misurata city, Libya.
  • Ramdan M. Egikah Department of Nutrition, Faculty of Medical Technology, Misurata city, Libya.

DOI:

https://doi.org/10.59743/jmset.v4i1.89

Keywords:

Drinking water, Quality of bottled water, Misurata, Libya

Abstract

Water is the first biological liquid. It facilitates the reactions of food conversion to energy. It is also a means of transferring pollutants from/to the human body. The most important characteristic of bottled drinking water that is pumped into public networks is the quality of bottled water. This research was conducted due to the lack of sufficient studies on bottled water in terms of composition and its implications for human health, which has entered new markets in Libya and aims to evaluate this quality. Twelve samples of drinking water packed in plastic bottles were randomly collected from factories in different areas of Misurata City. Each sample has a different brand and one sample of tap water. The collection period was between 07-19/02/2013. (pH, soluble salts, total hardness, sodium, potassium, calcium, magnesium, chlorides, and bicarbonate) were checked. The results of the study indicated that the pH values ​​of eight samples were less than the minimum permitted in the specifications. The results of the soluble salts and the total hardness were that one sample exceeded the maximum allowed in the Libyan specifications, also chlorides exceeded the maximum allowed, and the elements (sodium, calcium, magnesium, potassium, bicarbonate, copper, lead, and zinc), these elements did not exceed the maximum allowed.

References

المراجع باللغة العربية

البلعزي, خالد محمد وماشينه, جمال عبد الرحمن (1997). التحلية الخيار الأمثل، الهندسي. العددان 36 , 37, عدد خاص حول المياه, النقابة العامة للمهن الهندسية, طرابلس, ليبيا.

العروسي, حسين (1997). الماء والحياة. الطبعة الأولي، مكتبة المعارف الحديثة, الإسكندرية, مصر.

النجعاوي, أحمد فؤاد (2000). تكنولوجيا معالجة الماء والصرف الصناعي في الوحدات الانتاجية. منشأة المعارف، جلال حزي وشركاءه, الإسكندرية, مصر.

العاني, فاتن غضبان داود ويونس, مها عبد الفتاح وفرج, السنوسي عبد الغفار (2005). جودة مياه الشرب المعبأة في مدينة بنغازي –التحلية بطريقة التناضح العكسي-. قسم البيئة, كلية الصحة العامة, جامعة قاريونس, بنغازي, ليبيا.

الغرياني, ماجدة (2005). ورشة العمل الخاصة بجودة مياه الشرب, المعيار. العدد (11), المركز الوطني للمواصفات والمعايير القياسية, طرابلس, ليبيا.

العصاوي, إبراهيم محمد والضراط, فاطمة الصادق (2007). تقدير المواد الصلبة المذابة في بعض العينات من مياه الشرب (المعبأة, المحلية) بليبيا. قسم الكيمياء, كلية العلوم, جامعة 7 أكتوبر, مصراته, ليبيا.

السروي, احمد (2007). المميزات الفيزيائية لمياه الشرب. الجمعية المصرية للسموم البيئية, القاهرة, مصر.

المواصفة القياسية الليبية (2008). (م.ق.ل.10) الخاصة بمياه الشرب المعبأة, المركز الوطني للمواصفات والمعايير القياسية. الاصدار الأول.

رزوقي، محمد محمود و الراوي, محمد عمار (2010). دراسة بعض الخصائص الفيزيوكيميائية والميكروبية للمياه المعبأة المنتجة محلياً والمستوردة في مدينة بغداد. المجلة العراقية لبحوث السوق وحماية المستهلك، 2(3): 75-103.

خليل, محمد أحمد السيدر(2003). إعداد المياه للشرب والاستخدام المنزلي. الطبعة الاولي, المكتبة الأكاديمية، القاهرة, مصر.

عويضة, عصام بن حسن (2004). أساسيات تغذية الإنسان. الطبعة الأولى، مكتبة العبيكان, الرياض, المملكة العربية السعودية.

عباسي, مصطفي عبد اللطيف (2004). حماية البيئة من التلوث – حماية للحياة. الطبعة الأولى، دار الوفاء لدنيا النشر, الإسكندرية, مصر.

عمر, محمد إسماعيل (2006). معالجة المياه. دار الكتب العلمية للنشر والتوزيع, القاهرة, مصر.

فاضل، أمجد محمد (2010). التقييم النوعي لمياه الشرب المعبئة المحلية والمستوردة في العراق. مجلة أوروك للأبحاث العلمية، 3(2): 54-73.

زاهد, وليد بن محمد كامل (2002). جودة مياه الشرب المعبأة المحلية والمستوردة في المملكة العربية السعودية. مجلة جامعة الملك عبد العزيز للعلوم الهندسية، 14(2): 81-104.

نسيم, ماهر جورجي (2007). تحليل وتقويم جودة المياه. منشأة المعارف، جلال حزي وشركاءه, الاسكندرية, مصر.

قائمة المراجع باللغة الإنجليزية

Twort A.C., Law F.M., and Crowley F.Q. (1985). Water Supply. 3rd ed., Newcastle Upon Tyne, Britain, UK.

Chapman D.V. (1996). Water Quality Assessments: A guide to use Biota, Sediments and Water, Environmental Monitoring. 2nd ed., UNESCO, WHO, and UNEP. E & FN Spon, London UK.

World Health Organization. (WHO) (1997). Guidelines for Drinking Water Quality. 2nd ed., World Health Organization, Geneva.

World Health Organization. (WHO) (1998). Guidelines for Drinking Water Quality. 2nd ed., Addendum to Recommendations, World Health Organization, Geneva.

Published

2018-06-30

How to Cite

Shalouf, M. A., Abdulah, A. M., & Egikah, R. M. (2018). Study Some Evidences about of The Bottled Water in Misurata City, Libya. Journal of Marine Sciences and Environmental Technologies, 4(1), A 53–68. https://doi.org/10.59743/jmset.v4i1.89

Issue

Section

المقالات