Assessment of The Current Situation of Fish Farming in Ras Al-Hilal Area, Libya
DOI:
https://doi.org/10.59743/jmset.v7i1.30Keywords:
Fish Farms, Fishes, Handicaps, Ras HilalAbstract
Fish is a food source rich in many basic elements such as animal protein, fats, vitamins, and mineral salts, as well as its easy digestion and high utilization rate, hence this study, which aims to assess the current situation of fish farming in fish farms in Ras Al-Hilal area, this area was chosen to conduct this study because the only area in the east coast the two researchers used the personal interview tool as a means of collecting data from the study sample, consisting of interested persons and specialists in the marine wealth sector in the study area. The study reached a set of results, the most important of which were the high costs of establishing a fish farm, and the lack of material resources available to farmers. the study reached a set of recommendations, the most important of which was the need to strengthen the role of specialized associations in the field of fish farming and to facilitate the formation of associations, federations, or links to fish farm holders.
References
أولاً: المراجع باللغة العربية
الهيئة العامة لتنمية الثروة السمكية (2014).الاستزراع في الأقفاص العائمة، الاستزراع السمكي (تقنية وإدارة)، الفصل الثامن، مكتبة الهيئة العامة لتنمية الثروة السمكية، وزارة الزراعة واستصلاح الأراضي، القاهرة، مصر.
الهيئة العامة للبيئة (2010). التقرير الوطني الرابع حول تنفيذ اتفاقية التنوع الحيوي، طرابلس، ليبيا.
خاجي، ابتسام كاطع؛ حسين، عمار عبد الرحيم (2013). مقومات إنشاء مزارع الأسماك في محافظة البصرة. مجلة دراسات البصرة، 16: 207 – 225.
خليل، فتحي فتوح محمد (2005). الأسس العلمية والتطبيقية للمزارع السمكية، ج 1، جودة الاستزراع السمكي وإنشاء المزارع، ط 1، جامعة المنصورة، مصر.
الديب، هدى أحمد أحمد علوان، الاستزراع السمكي في المناطق الصحراوية، 2017.
عبدالله، أحمد مصطفى أحمد (2017). معوقات الاستزراع السمكي بين حائزي المزارع السمكية بمحافظة كفر الشيخ. مجلة العلوم الزراعية المستدامة، 43(2): 43-56.
فوزي، أمال عبد الله (2017). الأمن الغذائي وتكنولوجيا الغذاء. دار يافا العلمية للنشر والتوزيع، عمان، الأردن.
منصور، فتحية أبوراوي اشتيوي (2019). الانتاج السمكي ودوره في تحقيق الأمن الغذائي العربي. مجلة كليات التربية،15: 292- 313.
منظمة الاغذية والزراعة للأمم المتحدة FAO (2013). استعراض قطاع الاستزراع المائي في ليبيا. روما، إيطاليا. متوفر على الرابط: [http://www.fao.org/fishery/countrysector/naso_libya/ar].
منظمة الأغذية والزراعة للأمم المتحدة FAO (2014). حالة الموارد السمكية وتربية الأحياء المائية في العالم. روما، إيطاليا. متوفر على الرابط: [http://www.fao.org/3/i3720a/i3720a.pdf?utm_source=publication&utm_medium=qrcode&utm_campaign=sofia14]
يوسف، كرم يوسف عازر (2015). رضا مزارعي الأسماك عن الخدمات والأنشطة الإرشادية التي تقدمها الجمعية التعاونية للاستزراع السمكي في محافظة الفيوم. مجلة جامعة الفيوم للبحوث والتطوير الزراعي، 33(1): 337-349.
ثانياً: المراجع باللغة الإنجليزية
Chou R. and Lee H.B. (1998). Commercial marine fish farming in Singapore. Oceanographic Literature Review, 6(45): 1058-1998.
Goldburg R. and Naylor R. (2005). Future seascapes, fishing, and fish farming. Frontiers in Ecology and the Environment, 3(1): 21-28.
Li S.F. and Mathias J.A. (1994). Freshwater fish culture in China. Elsevier.
Sándor Z., Papp Z.G., Csengeri I., and Jeney Z. (2011). Fish meat quality and safety. Scientific Journal Meat Technology, 52(1): 97-105.
Skall H.F., Olesen N.J., and Mellergaard S. (2005). Viral haemorrhagic septicaemia virus in marine fish and its implications for fish farming– A review. Journal of Fish Diseases, 28(9): 509-529.
Wu R.S.S. (1995). The environmental impact of marine fish culture: towards a sustainable future. Marine Pollution Bulletin, 31(4-12): 159-166.
Wu R.S.S., Lam K.S., MacKay D.W., Lau T.C., and Yam V. (1994). Impact of marine fish farming on water quality and bottom sediment: a case study in the sub-tropical environment. Marine Environmental Research, 38(2): 115-145.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Journal of Marine Sciences and Environmental Technologies
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.