Effect of the Manufactured Bacterial Preparation on the Productive Traits of Broiler Chickens

Authors

  • Ahmed A. Al-Salhi Department of Animal Production, College of Agriculture & Marshes, University of Thi-Qar, Iraq.
  • Sabah M. Al-Shatty Department of Food Sciences, College of Agriculture, University of Basrah, Iraq.
  • Qutiba J. Al-Khfaji Department of Animal Production, College of Agriculture, University of Basrah, Iraq.

DOI:

https://doi.org/10.59743/jmset.v9i1.151

Keywords:

Lactic Acid Bacteria, Broiler, Productive Traits, Feasibility

Abstract

This experiment was conducted in the poultry field of the Department of Animal Production at the College of Agriculture at Basrah University for the period from 25/3/2021 to 28/4/2021, in which 450 naturalized broiler chicks (females) and Ross 308 strain were used at the age of one day and an average of Weighing 43 g/chick, the homogenized chicks were randomly distributed to ten experimental treatments, 45 chicks for each treatment, and one treatment included three replicates (15 chicks/duplicate), where the treatments included, T1: Negative control treatment, (a basal diet without addition). T2: Positive control treatment, adding dried skim milk at a level of (1 g/L drinking water). T3, T4, T5: adding the Manufactured Bacterial Preparation (0.5, 1, 2 g/kg feed) respectively, T6, T7, T8: adding the Manufactured Bacterial Preparation (0.5, 1, 2 g/L drinking water) respectively, T9: adding the Manufactured Bacterial Preparation at a level of (0.5 g/kg feed) and (0.5 g/L drinking water) T10: adding the Manufactured Bacterial Preparation at a level (1 g/kg feed) and (1 g/L drinking water).

The results of the experiment showed a significant improvement (P≤0.05) in the average live body weight, weight gain, feed conversion factor, productivity index scale, and the measure of economic efficiency of the diet in favor of the treatments of the manufactured bacterial preparation (T5, T7, T8, T10); and T7 treatment with the addition (1 g/L in drinking water) gave the best results. Also, it contributed to reducing the production cost of one kilogram by 429.51 Iraqi dinars per kilogram of live weight, based on which it was determined the optimal utilization limits (ideal dose) Based on the results obtained.

References

أولاُ: المراجع باللغة العربية

جواد، إيهاب عبد الرزاق (2015). تقييم استخدام مستويات مختلفة من حليب الكيفير المجفف المضاف للعلف في تحسين الصفات الإنتاجية والمناعية والنسيجية لفروج اللحم. رسالة ماجستير، كلية الزراعة، جامعة بغداد، العراق.

الزبيدي، صهيب سعيد علوان (1986). إدارة الدواجن. الطبعة الأولى. مطبعة جامعة البصرة، وزارة التعليم العالي والبحث العلمي، كلية الزراعة، جامعة البصرة، العراق.

سبع، حسن هادي حسين (2020). مقارنة إضافة المستخلص المائي والكحولي لمسحوق أوراق نبات المورنجا (Moringa oleifera Lam.) مع المعزز والسابق والمضاد الحيوي في الأداء الإنتاجي والفسلجي والمناعي لفروج اللحم. أطروحة دكتوراه، كلية الزراعة، جامعة البصرة، العراق.

الصالحي، أحمد علي كاظم (2022). تأثير استخدام المستحضر المصنع من بكتيريا حامض اللاكتيك المعزولة من أمعاء الدجاج البالغ في بعض الصفات الإنتاجية والفسلجية والميكروبية للدجاج البياض وفروج اللحم. أطروحة دكتوراه، كلية الزراعة، جامعة البصرة، العراق.

عودة، عقيل طوينة (2013). تأثير إضافة مستويات مختلفة من حليب الكيفير (kefir milk) إلى ماء الشرب في الصفات الإنتاجية والفسلجية والمناعية لفروج اللحم. رسالة ماجستير، كلية الزراعة، جامعة البصرة.

الفياض، حمدي عبد العزيز؛ ناجي، سعد عبد الحسين؛ الهجو، نادية نايف عبد (2011). تكنولوجيا منتجات الدواجن، الطبعة الثانية. كلية الزراعة، جامعة بغداد، العراق.

كرومي، الفريد سولاقة؛ موسى، رياض كاظم؛ محمد، عبد الله عبد المنعم (2012). تقييم استخدام أنظمة مختلفة للتغذية مع إضافة المعزز الحيوي العراقي على الأداء الإنتاجي لفروج اللحم. مجلة الكوفة للعلوم الزراعية، 4(2): 64-75.

مناتي، جاسم قاسم؛ أحمد، أياد شهاب (2014). تأثير حقن بيض التفقيس بالمعززات الحيوية في بعض الصفات الإنتاجية لفروج اللحم. مجلة العلوم الزراعية العراقية، 45(6):584-592.

ناجي، سعد عبد الحسين؛ حنا، عزيز كبرو (1999). دليل تربية الدجاج البياض. الاتحاد العربي للصناعات الغذائية، مكتب هبة للطباعة.

ناجي، سعد عبد الحسين (2006). دليل الإنتاج التجاري لفروج اللحم. النشرة الفنية 12، الاتحاد العراقي لمنتجي الدواجن. جمعية علوم الدواجن العراقية.

ثانياً: المراجع باللغة الإنجليزية

Agboola, A. F.; Omidiwura, B. R. O.; Odu, O.; Odupitan, F. T. and Iyayi, E. A. (2015). Effect of probiotic and toxin binder on performance, intestinal microbiota and gut morphology in broiler chickens. J. Anim. Sci. Adv., 5(7): 1369-1379. DOI: https://doi.org/10.5455/jasa.20150709085312

Alnajjar, E. and Alemadi, M.A. (2017). Evaluation of the impact of some disinfectants used in poultry farms. Assiut Veterinary Medical Journal., 63 (152): 1-7. DOI: https://doi.org/10.21608/avmj.2017.169273

Al-Salhi A.A.K., Al-Shatty S.M.H., Al-Khfaji Q.J.G., & Al-Imara E.A.A. (2022). Manufacture of a bacterial product from new species for lactic acid bacteria isolated from chicken intestines. Unpublished paper.

Hossain, M. A.; Dev, S.; Jahan, I. and Hossain, M. M. (2020). Growth performance, gut health, carcass yield traits and profitability of broiler chicken raised on compound diet supplemented with probiotics. International Journal of Agricultural Research, Innovation and Technology, 10(1): 28-34. DOI: https://doi.org/10.3329/ijarit.v10i1.48091

NRC: National Research Council. (1994). Nutrient requirements of poultry, 9th ed. National Academic Press, Washington DC.

Ognik, K.; Cholewińska, E.; Krauze, M.; Abramowicz, K.; and Matusevicius, P. (2017). The effect of a probiotic preparation containing Enterococcus faecium DSM 7134 for chickens on growth performance, immune status, and the histology and microbiological profile of the jejunum. Animal Production Science, 59(1): 101-108. DOI: https://doi.org/10.1071/AN17173

SPSS: Statistical Package for the Social Sciences (2018). SPSS users guide. Statistics, Version 25. IBM SPSS Statistics, SPSS Institute Inc., Chicago, IL, USA.

Wang, L.; Feng, Y.; Zhang, X. and Wu, G. (2019). Effect of probiotic Lactobacillus reuteri XC1 coexpressing endoglucanase and phytase on intestinal pH and morphology, carcass characteristics, meat quality, and serum biochemical indexes of broiler chickens. Revista Brasileira de Zootecnia, 48: e20180273. (11p). DOI: https://doi.org/10.1590/rbz4820180273

Zhang, L.; Zhang, R.; Jia, H.; Zhu, Z.; Li, H. and Ma, Y. (2021). Supplementation of probiotics in water beneficial growth performance, carcass traits, immune function, and antioxidant capacity in broiler chickens. Open Life Sciences, 16(1): 311-322. DOI: https://doi.org/10.1515/biol-2021-0031

Published

2023-06-30

How to Cite

Al-Salhi, A. A., Al-Shatty, S. M., & Al-Khfaji , Q. J. (2023). Effect of the Manufactured Bacterial Preparation on the Productive Traits of Broiler Chickens. Journal of Marine Sciences and Environmental Technologies, 9(1), A 38–52. https://doi.org/10.59743/jmset.v9i1.151

Issue

Section

المقالات